Brandy

Brandy to napój alkoholowy destylowany z wina, głównie gronowego. Pod nazwą tą kryje się trunek o minimalnej zawartości alkoholu w wysokości 36% objętości, którego smak wynika z rodzaju wykorzystanego surowca, zastosowanych metod destylacji i obowiązkowego starzenia w drewnianych beczkach. Po destylacji brandy ma oleistą konsystencję i cierpki smak.

Nazwa brandy pochodzi od holenderskiego słowa brandewijn („destylowane wino”). Staropolska, do dziś poprawna i używana nazwa brandy to wypalanka. To rodzaj wódki wytrawnej. Przyjęło się, że powinno się ją podawać w temperaturze pokojowej. Najlepiej robić to w niskim, pękatym kieliszku o tulipanowym kształcie. Brandy pije się głównie solo, ale może być także elementem drinków. Jest także często wykorzystywana w kuchni, do tworzenia różnego rodzaju sosów do mięsa, a także jako składnik ciast.

Podaje się ją także z kawą, słodkimi ciastami czy lodami. Można pić go też podgryzając orzechy nerkowca. Z najbardziej znanych Brandy znamy włoską Grappę, grecką Metaxę, niemiecki Kirsch czy słowiańską Śliwowicę.