Przepis | Strona główna | Encyklopedia składników kulinarnych | Bułka wieloziarnista

Bułka wieloziarnista

Bułka wieloziarnista to pszeniczny wypiek piekarski wyróżniający się od tradycyjnych bułek śniadaniowych ilością ziaren i nasion np. słonecznika, siemienia lnianego, sezamu, dyni czy soi oraz płatkami pszennymi, owsianymi i żytnimi. Powstaje z pełnego ziarna, więc zawiera wszystkie składniki odżywcze.

Bułka wieloziarnista wypiekana jest z kilku rodzajów mąki, niekoniecznie pełnoziarnistej. Pestki i ziarna, podnoszą wprawdzie kaloryczność takich bułek, ale są bardzo zdrowe i dostarczają jeszcze więcej cennych składników oraz potrzebnych zdrowych tłuszczy. Dodatkowo, pełne ziarna i pestki zawierają więcej błonnika, który na dłużej zapewni nam uczucie sytości.

Dlatego takie bułki, polecane są dla osób na diecie odchudzającej, ponieważ wspomagają perystaltykę jelit i poprawiają przemianę materii. Bułka wieloziarnista jest głównie źródłem węglowodanów, które są ważnym elementem zdrowej diety. W 100g bułka ta zawiera 198 kcal. Doskonale smakuje z masłem, nabiałem czy wędlinami. Jest to bułka ciemna, miękka z ziarnami zarówno w środku jak i na zewnątrz.