Burbon

Burbon albo bourbon- to whiskey amerykańska, produkowana z kukurydzy i innych zbóż. Zawartość kukurydzy wynosi min. 51%. Wszystkie burbony pochodzą ze Stanów Zjednoczonych. Większość ze stanu Kentucky. Szacuje się, że 95% światowej produkcji burbona pochodzi właśnie stamtąd.

Burbon jest leżakowany w świeżych beczkach dębowych, co nadaje mu charakterystyczny smak. Produkowany jest od XVIII wieku. Burbon posiada swoje warianty smakowe. Najłatwiej podzielić je na 3 grupy: słodkie, poza kukurydzą posiadają w składzie sporą ilość pszenicy. Klasyczne, które są idealnym wyważeniem słodyczy i goryczki, oraz mocny, który potrafi osiągać do 70% stężenia alkoholu i być prawdziwą, rozgrzewającą ucztą dla podniebienia. W porównaniu z innymi alkoholami burbon charakteryzuje się sporą zawartością żelaza, białka, witaminy B1 i wody. Zawiera też dawkę magnezu, cukru i wapnia.

Wynalezienie burbona przypisuje się najczęściej protestanckiemu duchownemu – Elijah Craig. Uważa się również, że to on jako pierwszy używał do leżakowania opalonych dębowych baryłek. Jacob Spears uznawany jest za pierwszego, który oznaczył powstały produkt jako Burbon.