Przepis | Strona główna | Encyklopedia składników kulinarnych | Chleb wieloziarnisty

Chleb wieloziarnisty

Chleb wieloziarnisty jest to chleb pszenno-żytni z nasionami, na naturalnym zakwasie żytnim. Zawiera ziarna żyta, lnu, sezamu, dyni i słonecznika, płatki owsiane, otręby pszenne oraz siemię lniane. Ziarna te mają wysoką kaloryczność, więc taki chleb może mieć więcej kalorii niż zwykłe pieczywo białe, jednak są to ,,dobre kalorie” pochodzące głównie z wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3 i omega-6, które pełnią bardzo ważną rolę w organizmie i muszą być dostarczane z pożywieniem.

Obfituje więc w błonnik, witaminę E, witaminy z grupy B, a także cynk. Dzięki zawartości ziaren jest również dobrym źródłem białka. Wytwarzany jest często z białej mąki. Ma więcej błonnika i niższy indeks glikemiczny niż biały chleb. Dzięki temu syci na dłużej. Ta odmiana chleba nadaje orzechowy smak, a także dodaje więcej białka i zdrowego tłuszczu.

Ciemniejszą barwę nadaje mu słód jęczmienny i pszenny, mąka z prażonego słodu pszennego oraz mąka pszenna słodowa. Nie jest to produkt najwyższej jakości. Jednak nie zawiera on dodatków, które mogłyby negatywnie wpłynąć na nasze zdrowie.