Chlorek

Chlorek to ogólna nazwa związków chemicznych, soli kwasu solnego lub innych związków zawierających chlor. Najbardziej znaną nieorganiczną solą chlorkową jest chlorek sodu, główny składnik soli kuchennej. Właściwe stężenie chlorków we krwi zapewnia prawidłową pracę układu nerwowo-mięśniowego oraz pokarmowego- podstawowy składnik soku żołądkowego to kwas solny, składający się z jonów chlorkowych.

Chlorek razem z magnezem, potasem, sodem i wapniem zapewnia równowagę wodno-elektrolitową organizmu. Chlorki wchodzą w skład kwasów żołądkowych- odgrywają więc główną rolę w procesach trawiennych. Długotrwałe, silne wymioty zmniejszają stopniowo ilość chlorków w żołądku, co prowadzić może do odwodnienia, niebezpiecznego dla życia. Ponadto obniżona ilość chlorków zakłóca naturalne PH organizmu prowadząc do tzw. zasadowicy.

Stanowi temu towarzyszą zazwyczaj wymioty, obfita potliwość oraz rozwolnienie. Może pojawić się niewydolność serca i trudności z oddychaniem. Poziom chlorków we krwi jest uzależniony od tego, czym się odżywiamy i jak dużo płynów przyjmujemy w ciągu dnia.