Cholesterol

Cholesterol zalicza się do tłuszczów (lipidów), a więc należy do organicznych związków chemicznych. Produkowany jest wyłącznie w organizmach zwierzęcych, ponieważ rośliny nie mają zdolności syntetyzowania tego związku. Wytwarza go również organizm człowieka, ponadto można go przyjmować wraz z pokarmem. Cholesterol nie rozpuszcza się we krwi, ponieważ jest tłuszczem. Dlatego przenoszony jest przez lipoproteiny, czyli cząsteczki zbudowane z tłuszczów i białek. Na całkowity cholesterol składają się tzw. dobry i zły cholesterol. Pełni wiele ważnych funkcji w organizmie: jest budulcem błon komórkowych, wchodzi w skład osłonek mielinowych, które chronią włókna nerwowe przed uszkodzeniem, bierze udział w produkcji hormonów (np. płciowych, antystresowych), jest potrzebny do wytwarzania i przyswajania witaminy D oraz stanowi składnik żółci, ułatwia proces trawienia tłuszczów. Jeśli stężenia „złego” i „dobrego” cholesterolu są graniczne, można je unormować, modyfikując dietę (ograniczenie tłuszczu, więcej warzyw i owoców) i tryb życia (choć 3 razy w tygodniu po 30 min ćwiczeń, unikanie stresu, alkoholu, kofeiny, palenia).