Chrom

Chrom to mikroelement, który bierze udział w wielu procesach metabolicznych białek, tłuszczy i węglowodanów. Jego odpowiedni poziom jest zatem bardzo ważny dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Chrom występuje naturalnie w żywności.

Najbogatsze źródła to: drożdże,grzyby,orzechy,szparagi, mąka pełnoziarnista,ser,suszone śliwki,podroby (nerki, wątroba) i ostrygi. Do najważniejszych funkcji chromu możemy zaliczyć pobudzanie trzustki do produkcji insuliny oraz uczestniczenie w przemianie węglowodanów i białek. Dodatkowo chrom obniża poziom cukru we krwi, przyspiesza odchudzanie,reguluje poziom cholesterolu oraz może zapobiec osteoporozie u kobiet po menopauzie.

Objawy niedoboru chromu to: bóle głowy, drażliwość, lęki, zmęczenie oraz wzrost poziomu cukru i cholesterolu we krwi. Nadmiar chromu może zaburzyć produkcję insuliny, pogorszyć przyswajanie żelaza i cynku. Suplementy chromu najlepiej przyjmować pod kontrolą lekarza. Zawsze powinni to robić cukrzycy – pierwiastek może wpływać na dawkę insuliny oraz innych leków.