Cukier trzcinowy

Cukier trzcinowy to nierafinowany cukier otrzymywany z trzciny cukrowej, bez oddzielania melasy i kryształków. Jego barwa może wahać się od złotawej do ciemnobrązowej. Jest obok cukru buraczanego jedną z dwóch najpopularniejszych odmian cukrów jadalnych spożywanych na świecie.

W nierafinowanej formie stanowi ważny składnik kuchni azjatyckich, zwłaszcza indyjskiej, a także kuchni meksykańskiej. Ma charakterystyczny karmelowy aromat i posmak. To w większości sacharoza, czyli dwucukier, który składa się z fruktozy i glukozy. Nie zawiera żadnych witamin, ale występują w nim śladowe ilości minerałów: selen, wapń, potas i fluor. Cukier trzcinowy nadaje kolor produktom karmelizowanym, pieczonym i zapobiega utracie koloru przez owoce.

Poza tym pełni funkcję dekoracyjną, nadaje połysk żywności, np. cebuli, służy do produkcji glazur i różnego rodzaju ozdób w cukiernictwie. Spożywanie cukru trzcinowego w nadmiernych ilościach może zaburzyć prawidłowe funkcjonowanie organizmu i zwiększyć ryzyko insulino-odporności, cukrzycy typu 3 czy depresji.