Cykoria to gatunek rośliny należącej do rodziny astrowatych. Obszar występowania to znaczna część Europy, Azji oraz Algieria i Tunezja w Afryce Północnej. Przypomina swoim wyglądem kapustę pekińską lub sałatę rzymską, jednak cechuje się prostymi, jasnozielonymi liśćmi o łódeczkowatym kształcie.
Wyróżnia się m. in. cykorię podróżnik, która swoje zastosowanie znalazła w przemyśle farmaceutycznym, cykorię sałatową oraz korzeniową. Świeża charakteryzuje się jasnozieloną barwą oraz ściśle przylegającymi do siebie liśćmi. Idealnie komponuje się z innymi warzywami, w tym sałatą, pomidorami lub ogórkami. Może być jedzona na surowo, z kolei na kej bazie powstają pyszne, odżywcze pełne dania oraz zupy krem. Świetnie smakuje z sosem czosnkowym lub winegret, w surówce albo pod postacią przystawek podawanych na zimno np. nadziewanych liści.
Stosowana jest także do produkcji kawy bezkofeinowej. Dostarcza do organizmu duże ilości witaminy C, A, E, K oraz witamin z grupy B. Zawiera także m. in. mangan, potas, fosfor, miedź, cynk, magnez oraz żelazo. Niska kaloryczność oraz jej niski indeks glikemiczny sprawiają, że jest to doskonałe warzywo dla osób na diecie. Wspomaga procesy trawienne, usprawnia metabolizm, obniża poziom złego cholesterolu oraz pomaga chronić organizm przed chorobami nowotworowymi.