Cynk należy do mikroelementów, który pełni różne funkcje w organizmie. Jest składnikiem lub aktywatorem bardzo wielu enzymów. Cynk pobudza pracę trzustki, grasicy, prostaty, uczestniczy w przemianach białek, tłuszczów, węglowodanów, dzięki niemu odczuwamy smaki i zapachy, broni nas przed przeziębieniem, grypą, zapaleniem spojówek, grzybicą i innymi infekcjami,wzmacnia odporność organizmu i pomaga łagodzić objawy chorób autoimmunologicznych, poprawia sprawność intelektualną, zapobiega demencji, wspomaga leczenie depresji i schizofrenii.
Ponadto wpływa korzystnie na płodność, reguluje miesiączkowanie, wspomaga leczenie cukrzycy i niedoczynności tarczycy, łagodzi objawy osteoporozy, hemoroidów, zapalenia jelit, choroby wrzodowej oraz chroni komórki przed niszczącym działaniem wolnych rodników. Cynk w jedzeniu jest w produktach, które jemy rzadko i w małych ilościach.
Objawy niedoboru cynku to: brak apetytu, suchość w ustach, choroby skóry, zmniejszenie libido, podatność na infekcje wirusowe i bakteryjne, utrata smaku i węchu, pogorszenie pamięci, uczucie znużenia i zmniejszenie tolerancji na alkohol. Uważa się, że niedobór cynku może być ważnym czynnikiem przyczyniającym się do rozwoju choroby Alzheimera.