Cząber to jednoroczna roślina z rodziny jasnotowatych. Obejmuje ok. 38-50 gatunków. Występują w basenie Morza Śródziemnego oraz w Południowo-zachodniej Azji. Jest ziołem o lekko korzennym i pikantnym aromacie. Ma cienkie, mocno rozgałęzione łodygi i wąskie, lancetowate liście.
Zawiera witaminę C i A, witaminy z grupy B,garbniki, olejki eteryczne oraz żelazo, wapń, magnez, miedź i cynk. Wykazuje działanie antybakteryjnie, zapobiega wzdęciom i biegunkom, obniża ciśnienie tętnicze krwi, wspomaga leczenie anemii, wykazuje działanie hamujące wzrost bakterii, zapobiega występowaniu zakażeń grzybiczych, wspomaga układ odpornościowy, wspomaga trawienie oraz obniża stężenie cholesterolu.
Cechuje się także niską kalorycznością. Używany jest w kuchni jako przyprawa do tłustych mięs, warzyw strączkowych (groch, fasola,soczewica) zup (krupnik, grochówka), sosów czy gulaszu. Przyprawiamy nim też ryby, przede wszystkim pstrąga. Zioło to dobrze komponuje się również z pomidorami oraz ziemniakami. Cząber świetnie sprawdza się w towarzystwie tymianku. Najlepiej dodawać go pod koniec gotowania, aby potrawa nie zgorzkniała.