Daktyle to owoce daktylowca właściwego. Są to pestkowce o długości do 7cm. Mają konsystencję mięsisto – mazistą, są słodkie i zawierają w środku jedną pestkę. Zawierają witaminy C i A, witaminy z grupy B, błonnik oraz składniki mineralne takie jak: magnez, potas, żelazo, wapń, bor, cynk i mangan.
Daktyle chronią przed odkładaniem się cholesterolu, zapobiegają rozwojowi miażdżycy, utrzymują prawidłowe ciśnienie krwi, chronią przed nadciśnieniem tętniczym, przyspieszają perystaltykę jelit, wspierają funkcjonowanie układu nerwowego i pracę układu sercowo-naczyniowego oraz wzmacniają układ immunologiczny. Nie powinny być spożywane przez osoby chore na cukrzycę, ponieważ zawierają wysoki indeks glikemiczny. Nie zaleca się ich również osobom mającym napady migreny, ponieważ zawierają tyraminę, która może wywołać ból głowy. Można jeść je w postaci świeżej, jak i suszonej.
Można dodawać je do sałatek, musli, jaglanek, zup mlecznych, twarożku na słodko, ciast i innych wypieków. Doskonale zastępują słodycze. Syrop z daktyli może być stosowany jako zamiennik cukru do herbaty lub kawy.