Dorada

Dorada to gatunek ryby okoniokształtnej z rodziny prażmowatych, jedyny przedstawiciel rodzaju Sparus. Charakteryzuje się białą barwą i małą ilością ości. 100g dorady zawiera 16,5 g pełnowartościowego białka, 115 kalorii oraz dość wysoką zawartość wielonienasyconych tłuszczów.

Należy do ryb chudych. Jest szczególnie bogata w witaminę B12, D, witaminy z grupy B oraz żelazo, fosfor i wapń. Ryba ta ma korzystny wpływ na układ sercowo-naczyniowy poprzez regulację pracy tętnic, zapobiega powstawaniu zakrzepów, obniża stężenie cholesterolu, bierze udział w budowie kości i zębów, wspomaga działanie układu odpornościowego i nerwowego. Dorada sprzyja profilaktyce takich chorób jak: miażdżyca, choroby układu krążenia, astma, alergia i reumatoidalne zapalenie stawów.

Świetnie nadaje się do gotowania, pieczenia, duszenia i grillowania na patelni. Można ją również nadziewać, przygotować z niej pulpeciki lub użyć jako składnika zupy rybnej. Doskonały smak dorady można uzyskać marnując ją wcześniej w winie.