Dziczyzna

Dziczyzna to mięso pochodzące od tak zwanej zwierzyny łownej, czyli od zwierząt dziko żyjących. Takie mięso jest zdrowsze niż mięso zwierząt hodowlanych, a poza tym jest cenione ze względu na swój wyjątkowy smak. Dziczyzna wyróżnia się przede wszystkim korzystnym stosunkiem kwasów tłuszczowych.

Poza tym jest bogata w białko, które jest łatwostrawne i zawiera dużo aminokwasów egzogennych,czyli tych, których człowiek nie potrafi wyprodukować. Dopuszczone jest do spożycia dopiero po przeprowadzeniu badań weterynaryjnych. Mięso zwierzyny łownej jest niskokaloryczne. Charakteryzuje się mocnym ukrwieniem i ostrym zapachem. Zawiera witaminy z grupy B. Dziczyznę dzieli się pod względem wielkości zwierzęcia na: dziczyznę grubą- zalicza się do niej dzika, sarnę i jelenia. Następna jest dziczyzna drobna czyli zające oraz dzikie kaczki.

Ostatnie to dzikie ptactwo, do którego zalicza się przepiórki, kuropatwy, bażanty oraz cyranki. Dziczyznę można piec, gotować, grillować, smażyć i dusić. Robi się z niej również cenione przez smakoszy wędliny oraz kiełbasy.