Gęś to mięso gęsi jest stosunkowo chude. Zawiera około 3-6% tłuszczu, a także dużą ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym omega 6 i witamin: A i E oraz witamin z grupy B, pełnowartościowego białka, jak również składników mineralnych: żelaza, fosforu, magnezu i cynku.
Gęsina uznawana jest za produkt ekologiczny. Podstawą wyżywienia gęsi są głównie pasze naturalne. Gęś przed pieczeniem powinna być zamarynowana, najlepiej jak się to zrobi dzień wcześniej. Do marynaty używamy najczęściej: majeranek, jałowiec, czosnek, czerwone wino i rozmaryn. Nie należy gęsi nacierać ziołami z wierzchu, ponieważ w czasie pieczenia zioła spalą się i nadadzą jej goryczkowaty posmak. Smalec z gęsi pomaga na zmarszczki, blizny i kaszel. Największą popularnością cieszy się gęsina pieczona w towarzystwie żurawiny lub jabłek.
Danie wymaga czasu, cierpliwości i sporych umiejętności kulinarnych. Gęś piecze się około 3 godziny w temperaturze 160-180 stopni,pamiętając o odwracaniu i podlewaniu wytopionym sosem. Po upieczeniu gęś musi odpocząć około 15min.