Herbata

Herbata jest to napar przyrządzany z liści i pąków grupy roślin, nazywanych tą samą nazwą, należących do rodzaju kamelia. Rośliny te są do siebie podobne, traktowane jako odrębne gatunki lub odmiany jednego gatunku – herbaty chińskiej. Listki rozkłada się na ogromnych stołach z siatki, na których leżą przez kilkanaście godzin.

Więdnąc, tracą większość wody. Jeśli ma powstać z nich herbata liściasta, są podsuszane i przełamywane. Aby powstała herbata granulowana, miażdży się je, rozrywa i zwija. Następnie surowiec poddaje się procesowi fermentacji: tlen zawarty w powietrzu wnika do zgniecionych liści. Dzięki temu zmieniają one kolor z zielonego na czerwono-pomarańczowy, a herbata nabiera aromatu.

Zawiera polifenole, olejki eteryczne, związki białkowe, aminokwasy, pigmenty, witaminy A, C, B1, B2, K i PP, magnez, cynk, wapń, fluor i mangan. Herbata obniża poziom cholesterolu, wspomaga ochronę przed miażdżycą i zawałem serca, chroni komórki przed wolnymi rodnikami, korzystnie wpływa na trawienie oraz zapobiega chorobom układu pokarmowego.

Sprawdź też koniecznie: