Homar

Homar to rodzina skorupiaków z rzędu dziesięcionogów i infrarzędu rakowców. Pochodzi z Ameryki Północnej. To jeden z najszlachetniejszych owoców morza, uważany za wyjątkowy specjał. Jego białe mięso słynie z delikatnego smaku. Charakteryzuje się miękką, ale jędrną i zwartą konsystencją o słodkim i słonym smaku.

Zawiera pełnowartościowe białko, kwasy omega-3 oraz sporo witamin z grupy B, E, A i C. Jest źródłem miedzi, selenu, cynku i fosforu. Jest niskokaloryczny, 100g mięsa homara to 77 kcal. Podaje się go jako danie główne lub składnik innych potraw jak zupy, makarony czy sałatki. Pysznie smakuje na gorąco i zimno. Smak mięsa przyjemnie łączy się z klarowanym masłem, cytryną lub limonką. Dobrze współpracuje z sosem beszamelowym i parmezanem. Homar ma znaczący wpływ na tworzenie krwinek czerwonych, bierze udział w metabolizmie oraz odgrywa kluczową rolę w procesach neurologicznych.

Zapobiega uszkodzeniom błon komórkowych i powstawaniu chorób kości i nerek, dba o prawidłową pracę mózgu oraz zwiększa odporność. Mięso nadające się do spożycia znajduje się w trzech miejscach: w szczypcach, korpusie i ogonie.