Jagermeister to niemiecki likier ziołowo-korzenny i słodko gorzkim smaku, zawierający 35% alkoholu. Recepturę otrzymywania opracował w 1934r. po latach prób Curt Mast – myśliwy i gorzelnik. Otrzymywany jest w wyniku macerowania w spirytusie 56 ziół, przypraw korzennych i owoców m. in. cynamon, imbir, kardamon, anyż, tymianek, drzewo sandałowe, rumianek, szafran, rozmaryn czy borówka.
Ma zieloną, wyróżniającą się butelkę z charaktrystycznym świecącym krzyżem nad głową jelenia. Najlepiej pić go, gdy jest schłodzony w przedziale temperatury od – 18 do – 20stopni. Najczęściej pije się go w postaci shota podanego w zmrożonym kieliszku. Powinno się go spożywać po posiłku, ponieważ przyspiesza trawienie, hamuje apetyt i reguluje gazy w żołądku.
Jagermeister działa uspokajająco, pomaga się wyciszyć, działa rozgrzewająco, więc idealnie sprawdzi się w chłodne dni, wzmacnia odporność, zwalcza stany zapalne w organizmie oraz pomaga w walce z przeziębieniem, dzięki obecności rumianku, kardamonu i imbiru, czyli naturalnego antybiotyku. Nie tylko jest najcenniejszą niemiecką marką alkoholu, ale zalicza się także do 25 najpopularniejszych marek alkoholi zachodniego świata.