Jagnięcina

Jagnięcina pochodzi z jagniąt do 12 miesiąca życia. Jest mięsem bardzo wysokiej jakości: delikatnym, soczystym, łatwo strawnym i dobrze przyswajalnym. Poza fantastycznymi walorami kulinarnymi mięso jagnięce dostarcza niezbędnych składników mineralnych i odżywczych.

Jest idealna dla osób wybierających kuchnię dietetyczną i lekkostrawną. Zawiera mało tłuszczu, dzięki temu nie będzie ona posiadała charakterystycznego, dość nieprzyjemnego zapachu. Aby złagodzić zapach mięsa należy je oczyścić z błon lub tłuszczu i wymoczyć w mleku lub włożyć do marynaty. Wspaniały smak uzyska się doprawiając ją przyprawami i ziołami takimi jak: pieprz, papryka, chilli, świeża mięta, kolendra, cząber, rozmaryn, tymianek, kmin i czosnek.

Jedzenie jagnięciny zapobiega chorobom układu krążenia, normalizuje metabolizm glukozy, przyczynia się do poprawy mineralizacji kości, opóźnia tworzenie się zmian miażdżycowych dzięki wysokiemu poziomowi CLA, czyli sprzężonego kwasu linolowego oraz wysokiej zawartości L-karnityny.