Jarmuż

Jarmuż to odmiana botaniczna kapusty warzywnej. Jest to roślina dwuletnia należąca do rodziny kapustowatych. W starożytności uprawiana była jako roślina ozdobna i jadalna. Ma długie, zielone, pomarszczone i dość twarde liście. Zawiera duże ilości białka, błonnika i witamin, zwłaszcza C i K oraz z grupy B.

Jest też bogatym źródłem cennych pierwiastków takich jak: magnez, żelazo, cynk i fosfor, soli mineralnych w tym wapnia i potasu oraz sulforafanu, który jest jednym z najsilniejszych antyoksydantów. Jest niskokaloryczny – 100g liści dostarcza organizmowi ok. 50kcal. Może być spożywany na surowo, jednak wtedy należy usunąć jego grube i twarde części, które są nieprzyjemne w konsumpcji.

Nadaje się do sałatek, zup, dań warzywnych na bazie ryżu, makaronu czy kaszy. Jarmuż możemy przygotować podobnie jak szpinak, czyli smażąc i blanszując. Popularne są jednak chipsy z jarmużu. Wspomaga procesy widzenia,układ pokarmowy, zapobiega osteoporozie, wzmacnia zęby i kości, ma korzystny wpływ na stan skóry, włosów i paznokci. Ponadto wzmacnia odporność, ma działanie przeciwbakteryjne, grzybobójcze i przeciwzakrzepowe.

Ciekawe przepisy z jarmużem: