Jod to pierwiastek chemiczny należący do grupy fluorowców. Występuje zarówno w wodzie, powietrzu, glebie, jak i w organizmach żywych. Jod jest niezbędny do produkcji hormonów tarczycy. Od prawidłowego stężenia tych hormonów we krwi zależy m.in. prawidłowy rozwój i funkcjonowanie mózgu oraz układu nerwowego, przysadki mózgowej, mięśni, serca, nerek. Hormony tarczycy regulują też procesy wzrostu i dojrzewania komórek organizmu.
Poza tym biorą udział w procesach oddychania komórkowego i wytwarzania energii. Najwięcej jodu zawiera żywność pochodzenia morskiego: skorupiaki, mięczaki, ryby – szczególnie dużą zawartością jodu odznaczają się dorsze i halibuty, mniejszą – śledzie bałtyckie. Długotrwałe niedobory tego pierwiastka prowadzą do: niedoczynności tarczycy,powiększenia gruczołu tarczowego,powstania wola.
W przypadku nadmiaru jodu, który jest w większości tolerowany przez ogół, mogą czasem wystąpić choroby tarczycy, jak na przykład nadczynność. Inną możliwą reakcją jest wzmożona czynność gruczołów ślinowych, czy też nadmierne wydzielanie śluzu w oskrzelach. Niekiedy może to skutkować zmianami skórnymi lub odczynami alergicznymi.