Kabaczek to jest botaniczną odmianą dyni zwyczajnej. Obejmuje grupę odmian o owocach wydłużonych i jasnożółtych, delikatnym i soczystym miąższu. Owoce kabaczka spożywa się po ugotowaniu, duszone, zapiekane lub konserwowane.
Przyrządza się z niego zupy, drugie dania, sałatki, surówki, napoje, desery a także marynaty. W smaku jest lekko słodkawy o delikatnym posmaku, przypominającym orzechy i dość soczysty. Jest lekkostrawny i niskokaloryczny. Zawiera kwas foliowy, będący jedną z witamin z grupy B, a także w mniejszych ilościach-pozostałe witaminy z tej grupy (poza witaminą B12). Są niezbędne do prawidłowego działania metabolizmu. Znajdziemy też beta-karoten, czyli prowitaminę A, a także składniki mineralne m. in. potas, magnez, fosfor, miedź, żelazo i cynk. Ma działanie zasadotwórcze.
Kabaczek reguluje pracę układu nerwowego, obniża ciśnienie krwi, wzmacnia naczynia krwionośne, przeciwdziała zmianą miażdżycy i związanym z nimi chorobom serca, utrzymuje właściwą krzepliwość krwi, poprawia odporność, ułatwia odchudzanie oraz pomaga utrzymać dobry stan skóry, włosów i paznokci.