Kaki to inaczej persymona, to słodki owoc pochodzący z krajów tropikalnych. Owoce rosną na drzewach hebanowca wschodniego, które z wyglądu przypominają pomidory. Ich skórka może mieć kolor pomarańczowy, czerwony lub żółty. Dojrzały owoc jaki jest miękki, jego skóra jest cienka a miąższ rozpływa się w ustach.
W smaku jest słodki, lekko kwaskowaty i bardzo aromatyczny. Zawierają witaminy C, K, E i B6, beta-karoten, tiaminę, kwas foliowy oraz minerały np. wapń, potas, magnez, żelazo i fosfor, a także luteinę. Kaki ma właściwości antynowotworowe, obniża poziom cholesterolu, chroni wzrok,wpływa pozytywnie na układ krążenia, wspiera odporność organizmu, wspiera utrzymanie dobrej kondycji włosów i paznokci, redukuje poziom złego cholesterolu, wspiera pracę mózgu, Można spożywać je na surowo lub w formie przetworzonej, czyli w dżemach, musie, soku lub suszonych owocach.
Dobrze komponują się z sałatkami, słodkimi i pikantnymi potrawami, jogurtami i płatkami owsianymi. Niestety wiele osób może mieć alergię na owoce kaki, ponieważ zawierają one alergeny. Może pojawić się wysypka, katar nudności, wymioty i biegunka.