Kaloria

Kaloria czy też częściej stosowana kilokaloria ( kcal),określa w dietetyce zawartość energii w produktach żywnościowych jaka jest przyswajalna przez ludzki organizm. Kalorie są niezbędne do utrzymania funkcji życiowych organizmu i podstawowej przemiany materii.

Ilość kalorii, których potrzebuje dana osoba zależy od takich czynników jak: wiek, płeć, wzrost, masa ciała, poziom aktywności fizycznej i ogólny stan zdrowia. Zarówno nadmiar, jak i niedobór kalorii w diecie niesie ze sobą negatywne skutki zdrowotne. Spożywanie zbyt małej ilości kalorii przez dłuższy czas powoduje niedowagę, co prowadzi do atrofii mięśni, osłabienia odporności, a ostatecznie do niewydolności narządów. Natomiast spożywanie zbyt dużej ilości kalorii powoduje nadwagę i otyłość, co zwiększa ryzyko chorób serca, cukrzycy typu II i raka.

Ogólnie dzienna wartość kalorii wynosi 2000 kcal dziennie, ale osoby aktywnie trenujące siłowo lub wykonujące inne ćwiczenia mogą chcieć spożywać ich więcej. Najlepszym sposobem na dostarczenie odpowiedniej ilości kalorii do organizmu jest użycie tabeli kalorii lub kalkulatora.