Karczochy

Karczochy to gatunek wieloletniej rośliny zielnej należący do rodziny astrowatych. Pochodzi z rejonu Morza Śródziemnego. Kwiaty tej rośliny zebrane są w kuliste kwiatostany, otoczone kilkoma warstwami grubych liści przypominających kształtem łuski.

Jest zielony a na jego czubku jest fioletowy kwiat. Smakuje jak szparagi, wygląda jak oset i jest piękną rośliną ozdobną. Karczochy możemy smażyć, gotować, nadziewać i marynować. Można też jeść je na surowo odrywając liście i wyjadając ich mięsista część oraz przygotować dip jogurtowy i sałatki. Mają niską zawartość tłuszczu i zawiera białko, węglowodany, błonnik i cukry. Dostarcza nam czterech substancji wspomagających odchudzanie: cynaryny, inuliny, kwasu chlorogenowego i niacyny. Oprócz tego jest bogaty w wartościowe minerały takie jak: cynk, fosfor, magnez, potas, sód, wapń i żelazo. Możemy też znaleźć cenny beta-karoten, flawonoidy oraz witaminy A, B, C, E i K.

Karczochy regulują pracę wątroby i nerek, pomagają utrzymać właściwe stężenie cholesterolu w organizmie, opóźniają proces starzenia, hamują produkcję komórek nowotworowych, pomagają zachować prawidłowy poziom cukru we krwi, wspierają odchudzanie i przyspiesza metabolizm.