Kasza jaglana

Kasza jaglana, jagły to kasza z łuskanego ziarna prosa zwyczajnego. Nie nadaje się do zbyt długiego przechowywania ze względu na wysoką zawartość tłuszczów, które łatwo jełczeją, nadając jej gorzki smak. Posiada charakterystyczną żółtą barwę o różnym odcieniu.

Zawiera witaminę E, witaminy z grupy B, lecytynę, antyoksydanty oraz składniki mineralne takie jak: magnez, wapń, fosfor, potas i żelazo. Wpływa na odporność organizmu,odpowiada za prawidłowy poziom hemoglobiny, regeneruje naskórek, zwalcza wolne rodniki, działa przeciwwirusowo,wpływa na pamięć,wspomaga układ nerwowy i metabolizm,poprawia stan i wygląd skóry, włosów oraz paznokci oraz zmniejsza ryzyko wystąpienia anemii Jest lekkostrawna i nie uczula, ponieważ nie zawiera glutenu.

Wielką zaletą kaszy jaglanej jest jej uniwersalność. Kaszę jaglaną można jeść o dowolnej porze. Rano na ciepło zastępując płatki owsiane, na obiad zamiast ziemniaków albo w zupie, a na zdrową kolację w sałatce. Z kaszy jaglanej można przygotować też słodki deser.