Komosa ryżowa- gatunek rośliny jednorocznej. W różnych systemach klasyfikacyjnych zaliczany do rodziny komosowatych lub szarłatowatych. Uprawiany w Ameryce Południowej. Jest blisko spokrewniona z pospolicie występującą w Polsce komosą białą.
Inaczej znana pod nazwą quinoa lub ryż peruwiański, to pseudozboże, tzn. roślina, która wytwarza bogate w skrobię nasiona, lecz w rzeczywistości nie jest zbożem. Zawiera witaminy B2, B6, B9 i E oraz antyoksydanty, kwasy omega-3 i magnez, potas a także wapń. Ma wysoką zawartość białka, co jest szczególnie ważne dla wegan. Niski indeks glikemiczny i brak glutenu czynią z niej idealny produkt dla osób zmagających się z nadmiarem kilogramów czy celiakią.
Ma lekko słodkawy smak, w związku z tym nadaje się zarówno do przygotowywania dań głównych, jak i deserów. Komosa ryżowa może zastąpić ryż, kasze czy ziemniaki i makarony. Może być również składnikiem zup, gulaszu czy sałatek. Można ją wykorzystać również do wypieku ciasteczek lub innych łakoci. Z kolei prażone ziarna można dodać np. do jogurtu.