Koniak

Koniak to rodzaj napoju alkoholowego typu winiak, zawierającego ok. 40% alkoholu i wytwarzanego w okolicach Cognac we Francji. Nazwa tego destylatu winnego została prawnie zastrzeżona i można jej używać jedynie do produkcji winiaków właśnie w tej francuskiej miejscowości.

Szlachetność aromatu i gładkość smaku nabiera dojrzewając w dębowych beczkach. Podawany powinien być w temperaturze pokojowej w zwężajacych się ku górze kieliszkach, które w trakcie degustacji dodatkowo ogrzewać można dłonią. Jest to jedna z odmian brandy wytwarzana głównie z mieszanki winogron. Destylacja musi się odbywać w miedzianych alembikach. Na jakość koniaku ma wpływ wiele czynników zewnetrznych- wymiar beczek, wilgotność, temepratura, a nawet wielkość piwnicy w której leżakuje.

Kojarzony jest z luksusem, bogactwem i wyższymi strefami. Do koniaku można dodać kostki lodu, co sprawi,że będzie bardziej pijalny oraz nabierze orzeźwiającego wydźwięku. Warto wspomnieć, że doskonale smakuje podawany do owoców morza takich jak ostrygi czy podawany do sushi. Pity w formie aperitifu doskonale łączy się z tonikiem lub piwem imbirowym.