Koper włoski

Koper włoski to gatunek rośliny dwuletniej, czasem byliny, zaliczany do rodziny selerowatych. Powszechnie występuje w obszarze Morza Śródziemnego, a także w krajach Azji Mniejszej. Składa się z dużej, białej lub jasnozielonej bulwy. Wyrastają z niej zielone łodygi, a z nich liście, przypominające listki kopru ogrodowego.

W okresie kwitnienia pojawiają się na łodygach białe kwiatostany, z których pozyskuje się nasiona. Łodygi, liście i nasiona wydzielają silny, lekko słodki anyżkowy zapach. Oprócz właściwości leczniczych posiada również walory smakowe. Można jeść go na surowo, lub zastosować go jako dodatek do rosołu czy zupy rybnej. Nasiona tej jarzyny można dodać do grillowanych mięs albo do smażonych kotlecików. Można również przygotować napary lub herbatki oraz inhalacje. Zawiera wiele składników odżywczych m. in. błonnik pokarmowy, witaminę A, C i B, potas, miedź, wapń, żelazo, magnez, pochodne kumaryny, flawonoidy, węglowodany, białko, olejki eteryczne oraz fitozwiązki (rutyna, kwercetyna).

Koper włoski zmniejsza problemy z trawieniem, wzmacnia odporność, poprawia stan układu sercowo-naczyniowego, wspomaga odchudzanie, oczyszcza organizm, pobudza laktację u kobiet karmiących piersią, łagodzi dolegliwości kobiece, spowalnia procesy starzenia i nowotworowe, wspomaga walkę z pasożytami oraz pomaga w leczeniu infekcji jamy ustnej.