Koper

Koper to inaczej fenkuł włoski, to rodzaj dwuletniej rośliny uprawnej z rodziny selerowatych. Pochodzi z Południowo-zachodniej Azji i rejonu Morza Śródziemnego. To bylina osiągająca wysokość nawet do 2 m. Ma bardziej krzaczasty pokrój. Istnieją trzy warianty tej rośliny: odmiana słodka, zwana rzymskim, fenkuł dziki-gorzki oraz popularny fenkuł bulwiasty.

Składa się z dużej, białej lub jasnozielonej bulwy, z której wyrastają zielone łodygi, z których wyrastają drobne pierzaste liście, przypominające listki kopru ogrodowego. Zawiera witaminę C i B1, rutyny, błonnik, kwas foliowy, kwas pantotenowy oraz potas, miedź, fosfor, wapń, żelazo i magnez. Wykazuje właściwości przeciwzapalne i przeciwnowotworowe. Wspomaga układ odpornościowy organizmu, wzmacnia naczynia krwionośne, neutralizuje wolne rodniki oraz obniża poziom cholesterolu.

Koper w kuchni można wykorzystać w całości. Można jeść go na surowo, jako dodatek do sałatek, jego chrupiąca cebula o lekko słodkawym smaku i anyżowym aromacie, może stanowić odświeżającą nutę w wielu daniach. Łodygi kopru wzbogacają smak zup i sosów, a liście i nasiona stanowią aromatyczną przyprawę.