Krab to grupa krótko odwłokowych skorupiaków z rzędu dziesięcionogów. Występują głównie w klimacie tropikalnym. Najlepszą częścią kraba jest białe mięso, które pochodzi z pancerza oraz mięso z przednich kończyn skorupiaka- ten rodzaj jest nieco ciemniejszy.
W kuchni można wykorzystać go na wiele sposobów. Można go gotować, smażyć, wykorzystać jako dodatek do sałatek, faszerować różnymi nadzieniami oraz wykorzystywać przetarte mięso do sosów. Główną zaletą mięsa jest jego wartość dietetyczna i wysoka zawartość białka Kraby zawierają witaminę B12 i witaminę C. Ponadto są cennym źródłem takich składników mineralnych jak potas,selen, fosfor, miedź, wapń i magnez.
Mięso z kraba poprawia funkcjonowanie mózgu, wzmacnia ściany naczyń krwionośnych, oczyszczają krew ze szkodliwego cholesterolu, pozytywnie wpływa na układ trawienny i nerwowy, pomaga w walce z impotencją oraz wzmacnia układ sercowo-naczyniowy. Jest niezbędne w walce o odporność, ponieważ zawiera dużą ilość kwasów tłuszczowych omega-3, co jest szczególnie ważne podczas sezonu grypowego i przeziębienia.