Królik

Mięso z królika należy do mięs białych, lekkostrawnych, delikatnych i soczystych. Charakteryzuje się wysoką zawartością białka i niską zawartością tłuszczu. Ponadto cechuje się niską zawartością cholesterolu i znaczną ilością kwasu linolenowego, którego spożycie jest bardzo istotne dla ochrony przed miażdżycą i innymi chorobami układu krążenia.

Ma właściwości oczyszczające żyły, dlatego jest wskazane osobom z nadciśnieniem oraz cierpiącym na choroby serca czy naczyń. Zawiera witaminy z grupy B oraz składniki mineralne takie jak: żelazo,kobalt, miedź, cynk, fosfor i potas. Królika można przygotować na wiele sposobów. Zarówno jako dania wyraziste i bardzo aromatyczne, przyrządzone z użyciem czerwonego wina lub piwa, jałowca i imbiru, jak i delikatne w smaku, idealne dla dzieci.

Można je moczyć w maślance, obtoczyć w mące i smażyć na płytkiej warstwie tłuszczu do uzyskania chrupiących kawałków. Podobnie jak w przypadku drobiu, na tym mięsie można ugotować różne zupy (na przykład rosół). Pieczeń z królika i pasztet to kolejne propozycje wykorzystania tego delikatnego i zdrowego mięsa.