Ksylitol nazywany jest cukrem brzozowym. To słodzik pozyskiwany z drewna drzew liściastych, głównie brzozy. Obecnie do jego produkcji używa się kukurydzy. Jest to bardzo zdrowy zamiennik zwykłego cukru. Jest klasyfikowany jako alkohol cukrowy – cukrol, czyli organiczny związek cukrowy.
To biały proszek gotowy do zastosowania w żywności i stomatologii. Występuje w niewielkich ilościach w wielu owocach i warzywach, dlatego jest uważany za naturalny. Można dodatkowo wyczuć bardzo przyjemny, miętowy aromat. Spotkać go można zatem w gumach do żucia, pasty do zębów i aerozolu do nosa. Ma mało kalorii, posiada niski indeks glikemiczny, dzięki czemu poziom cukru i insuliny nie podnosi się gwałtownie. Bardzo słodki smak. Ksylitol wspomaga przyswajanie wapnia, nie przyczynia się do rozwoju grzybów i drożdżaków w organizmie, działa bakteriobójczo, zapobiega próchnicy, nie podnosi cukru we krwi oraz ma działanie antybakteryjne i antyalergiczne. Zwiększa przyswajanie wapnia, więc jest polecany osobom u których zdiagnozowano osteoporozę oraz dzieciom (od 3 roku życia), których układ kostny dopiero się kształtuje.
Należy do grupy polioli. Są to węglowodany, które są wolniej wchłaniane w przewodzie pokarmowym. Ma szerokie zastosowanie w kulinariach. Można go dodawać jako zastępnik cukru do wszelkich ciast, ciasteczek, muffinek, deserów, napojów, soków oraz przetworów owocowo-warzywnych.