Kurki to inaczej pieprznik jadalny, to gatunek grzybów z rodziny kolczakowatych. Kapelusz jest żółty, jasnożółty do pomarańczowo-żółtego. Początkowo są guzkowate, później wypukłe z podwiniętymi brzegami, a u starszych okazów są rozpostarte, niemal lejkowate. Powierzchnia jest gładka i matowa.
Miąższ jest biały do bladożółtego, zwarty, łamliwy, a w trzonie włóknisty. Zapach jest owocowo-korzenny, a smak łagodny, kwaskowaty do ostrego. Zawierają witaminę C i D, witaminy z grupy B oraz potas i mangan. Są niskokaloryczne. Pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego, wzmacniają odporność, mają właściwości antyoksydacyjne, dobroczynnie działają na mózg i układ krwionośny, długo utrzymują uczucie sytości oraz wykazują właściwości antybakteryjne.
Świetnie nadają się do duszenia, smażenia i marynowania. Można je też mrozić, ale wcześniej należy je zblanszować, dzięki temu po rozmrożeniu nie będą gorzkie. Nie zaleca się suszenia kurek, gdyż stracą swój aromat. Dodajemy je do omletu lub jajecznicy, wykorzystujemy jako farsz do pierogów i naleśników.