Kwas foliowy

Kwas foliowy należy do rozpuszczalnych w wodzie witamin z grupy B. Może występować pod innymi nazwami jako witamina B9, kwas pteroiloglutaminowy, folan, folacyna, a jego pochodne określone zostały jako foliany. Głównym źródłem kwasu foliowego jest jednak pożywienie, a szczególnie: warzywa: sałata, szpinak, brokuły, kapusta, kalafior, brukselka, szparagi, bób, zielony groszek, buraki, pomidory,ziarna, orzechy, pełnoziarniste pieczywo,owoce cytrusowe, np. pomarańcze,produkty pochodzenia zwierzęcego: wątroba, jaja, sery,drożdże. Kwas foliowy bierze udział w syntezie kwasów nukleinowych, z których powstaje DNA, nasza genetyczna matryca. Tym samym reguluje wzrost i funkcjonowanie wszystkich komórek. Kwas foliowy z witaminą B12 uczestniczy też w tworzeniu i dojrzewaniu czerwonych krwinek, ma zatem działanie krwiotwórcze. Bez niego grozi nam anemia. Prawdopodobnie chroni organizm przed rozwojem nowotworów, obniża m.in. ryzyko występowania raka szyjki macicy. Niedobór kwasu foliowego w organizmie może prowadzić do: niedokrwistości, zaburzeń degeneracyjnych, chorób układu krążenia, osteoporozy, nowotworów oraz zwiększa ryzyko wystąpienia wad cewy nerwowej u płodu.