Kwas pantotenowy

Kwas pantotenowy, inaczej witamina B5 to organiczny związek chemiczny, bardzo rozpowszechniony w świecie roślinnym i zwierzęcym. Jest również substancją niezbędną do produkcji przeciwciał, chroniących organizm przed infekcjami bakteryjnymi i wirusowymi. Odgrywa on też ważną rolę w procesie regeneracji skóry, błon śluzowych czy tkanek.

Ponadto oddziałuje między innymi na przemiany białkowo-tłuszczowe oraz obniża stężenie cholesterolu we krwi. Witaminę B5 możemy znaleźć przede wszystkim w: mięsie- kurczak,wątróbka,tłustych rybach- śledź, makrela,mleku i jego przetworach,jajach, owocach-pomarańcze, banany, melony, warzywach-ziemniaki, brokuły,nasionach roślin strączkowych,grzybach,brązowym ryżu,pieczywie pełnoziarnistym,drożdżach piwnych,otrębach pszennych, orzechach i maśle orzechowym,pestkach słonecznika i soi. Przedawkowanie witaminy B5 jest niemalże niemożliwa. Jej nadmiar bowiem jest wydalany z organizmu wraz z moczem.

Zaszkodzić może jednak jednorazowe przyjęcie dużej dawki, które zazwyczaj objawia się biegunką. Sporadycznie występują również reakcje alergiczne na zbyt duże stężenia witaminy B. Jednakże przyjmowana zgodnie z zaleceniami będzie ogromnym wsparciem dla organizmu. Należy jednak wiedzieć, że kwas ten jest bardzo wrażliwy na działanie czynników zewnętrznych, przez co szybko ulega zniszczeniu- na przykład pod wpływem promieni słonecznych czy podczas gotowania.