Kwiat lipy to surowiec zielarski stosowany w mieszankach ziołowych do zaparzenia w formie jednoskładnikowej. Najczęściej pozyskiwany jest z lipy drobnolistnej lub wielkolistnej, zwanej też lipą szerokolistną. Zbiera się go na początku ich kwitnienia, czyli w czerwcu.
Ważne jest, aby na kwiatostanach nie związały się jeszcze owoce. Można je zbierać i suszyć samodzielnie w temperaturze nie wyższej niż 35 stopni lub kupić w aptekach i sklepach zielarskich. Kwiaty lipy mają właściwości nawilżające, łagodzące i osłaniające śluzówkę gardła i przełyku oraz przewodu pokarmowego. Pomagają łagodzić kaszel, podrażnienia błony śluzowej gardła i są pomocne przy nieżytach górnych dróg oddechowych oraz żołądka. Mają też działanie przeciwzapalne i przeciwbakteryjne.
Skutecznie obniżają ciśnienie tętnicze krwi oraz wzmacniają ściany naczyń krwionośnych. Kwiaty suszy się i wykorzystuje na napar, a ze świeżych można zrobić syrop i nalewkę lipową. Świeże kwiatki można dodawać również do różnych sałatek i deserów.