Kwiaty cukinii należą do rodziny dyniowatych. Są dostępne od późnej wiosny (maj) do wczesnej jesieni (wrzesień). Sezon na nie kończy się wraz z nadejściem przymrozków. Wyróżniamy dwa rodzaje kwiatów: męskie, rosną na cienkich łodyżkach i żeńskie mają na końcu zalążki owoców cukinii.
Oba kwiaty są jadalne i smakują tak samo. Mają lekko słodkawy smak. Zyskują coraz większą popularność i można kupić je na bazarach. Zbiera się je kiedy są już otwarte. Nie należy ich myć, gdyż są bardzo delikatne i kruche, dlatego je tylko oczyszczamy np. przy pomocy pędzelka. Ze środków należy usunąć pręciki. Możemy je smażyć, piec lub przygotowywać w temperaturze. Najczęściej się je nadziewa. Są idealne jako dodatek do zapiekanek, omletów, pizzy, sałatek i wszelkiego rodzaju tart.
Można też jeść je na surowo, dodając płatki np. do sałatki lub udekorować nimi zupę. Zawierają witaminy z grupy B, witaminę C, PP oraz potas, wapń i sterole roślinne, które obniżają poziom cholesterolu. Mają działanie odkwaszające i przyspieszające przemianę materii.