Langusta

Langusta to skorupiak morski z rodziny langustowatych. Jadalna, zaliczana do owoców morza, poławiana gospodarczo na dużą skalę. Występuje w wodach przybrzeżnych Wysp Brytyjskich, u wybrzeży Południowo-zachodniej Europy oraz w Morzu Śródziemnym.

Ma barwę czerwono-brązową, w żółte plamki. Nie ma szczypiec tylko czułki. Osiąga wagę do 8kg 9raz długość do 50cm. Zawiera białko, węglowodany, tłuszcze, witaminę B12 oraz cynk,magnez, żelazo, miedź i fosfor. Wpływa na układ nerwowy, wzmacnia układ kostny, wspomaga spalanie tłuszczy, bierze udział w procesie powstawania krwi, metabolizmie białek i węglowodanów, chroni pracę mózgu i serca oraz wspiera równowagę elektrolitową organizmu. Langusty mają nieco twardsze mięso niż homary. Można kupić langusty świeże lub mrożone. Można je gotować w wodzie lub na parze.

Przygotowuje się z niej sałatki, dania makaronowe, zupy. Mięso wydobywa się z nich po ugotowaniu za pomocą ostrych nożyc lub szpikulców. Szczególnie atrakcyjnie smakują grillowane z dodatkiem ziołowych olejów lub masła.