Magnez

Magnez jest nazywany pierwiastkiem życia, ponieważ uczestniczy w 300 procesach biochemicznych organizmu. Decyduje o prawidłowej pracy układu odpornościowego i nerwowo-mięśniowego, bierze udział w budowie kości i zębów, zmniejsza ryzyko rozwoju nadciśnienia tętniczego, niedokrwiennej choroby serca, arytmii, astmy i cukrzycy typu 2.

Ponadto poprawia pamięć, myślenie i trawienie oraz polepsza pracę szarych komórek. Niedobór magnezu może objawiać się: drganiem powiek, skurczem łydek, mrowieniem i drętwieniem kończyn, pogorszeniem samopoczucia, ogólnym osłabieniem, obniżeniem jakości snu oraz bólami i zawrotami głowy. Najwięcej magnezu znajduje się w: płatkach owsianych, ciemnym pieczywie, szpinaku, białej fasoli, natce pietruszki, bananach, rybach i owocach morza, mleku, jajach, żółtym serze, wysoko zmineralizowanej wodzie oraz czekoladzie, orzechach i pestkach dyni.

Zbyt duże stężenie magnezu w organizmie może objawiać się: zawrotami głowy, niedociśnieniem, osłabieniem, nudnościami i wymiotami, zmniejszeniem siły mięśni,zaburzeniami oddychania.