Majeranek

Majeranek to inaczej lebiodka lub majeranek ogrodowy,gatunek rośliny należący do rodziny jasnotowatych. Pochodzi z basenu Morza Śródziemnego, ale obecnie rośnie dziko tylko na Cyprze i w Turcji. Jest rośliną miododajną o silnym, specyficznym zapachu.

Zawiera witaminy A i C, sole mineralne, karoten, fenol, kwas askorbinowy, taniny oraz cynk i mangan. Poprawia pracę układu trawiennego, skutecznie rozgrzewa organizm oraz działa przeciwzapalnie, pomaga zwalczyć uciążliwy katar, wspomaga leczenie ran i trądziku,ułatwia odchudzanie, łagodzi wzdęcia i bóle brzucha, pomaga obniżyć poziom cukru we krwi, udrażnia drogi oddechowe oraz ma właściwości przeciwgorączkowe, przeciwwirusowe oraz rozkurczowe. W kuchni wykorzystuje się zarówno świeże jak i wysuszone liście majeranku. Idealnie nadaje się do wielu rodzajów dań, szczególnie tych znanych jako ciężkostrawne. Nada również delikatności zupom np. fasolowej, żurkowi, pomidorowej czy kremowi z soczewicy oraz sosom.

Dobrze jest również urozmaicić nim smak i aromat dań rybnych, potraw opartych na kapuście czy sałatek. Świetnie komponuje się z cielęciną, jagnięciną oraz drobiem.