Mąka kokosowa

Mąka kokosowa to drobny proszek. Produkowana jest ze zmielonego miąższu orzecha kokosowego, jako produkt uboczny wytwarzania oleju i mleka kokosowego. Charakteryzuje się lekkim posmakiem i aromatem kokosa, jednak nie jest słodka.

Zawiera błonnik pokarmowy, białko, kwasy tłuszczowe, witaminy A i E, witaminy z grupy B oraz składniki mineralne takie jak: żelazo, selen, magnez, fosfor i wapń. Jest zdrowszą alternatywą dla mąk zbożowych z uwagi na niską zawartość węglowodanów w Polsce zawartość węglowodanów. Mąka kokosowa przyspiesza metabolizm, oczyszcza układ pokarmowy, działa przeciwwirusowo i przeciwgrzybiczo, utrzymuje prawidłowy poziom cholesterolu i cukru we krwi oraz ułatwia trawienie.

Nie zawiera glutenu, dlatego poleca się jej stosowanie osobom cierpiącym na celiakię i cukrzycę. Można używać jej w kuchni tak samo jak inne mąki zbożowe, do ciast, naleśników czy zagęszczenia potraw. Zaleca się również zjadanie jej na surowo, jako dodatku do owsianek, płatków, koktajli i innych produktów mlecznych.