Mąka

Mąka to produkt powstały w wyniku silnego rozdrobnienia ziarna zbóż lub np. orzechów, cechujący się drobną granulacją i sypką konsystencją. W zależności od rodzaju zboża, z którego ją otrzymano, może być zastosowana do różnych celów m. in. spożywczych, paszowych lub przemysłowych.

Charakteryzuje się sporą zawartością błonnika,cukru i wapnia. Zawiera też dawkę żelaza, magnezu, fosforu i potasu. Zawiera witaminy z grupy B i witaminę E. Mąka dobrej jakości powinna mieć przyjemny, swoisty zapach oraz lekko słodki smak. Mąka nie należy do produktów o długiej trwałości. Powinna być przechowywana w pomieszczeniach suchych i wolnych od szkodników. Temperatura nie może przekraczać 15%,a wilgotność względna 60%. Im ciemniejsza mąka, tym cenniejsze ma właściwości. Wszystkie mąki to dobre źródło energii. Każda zawiera także białko i tłuszcz. W kuchni mąka ma różne i bogate zastosowanie. Od właściwego doboru mąki zależy jakość ciasta. Krupczatka nadaje się idealnie do ciasta kruchego.

Do ciast drożdżowych i smażonych np. racuchów czy pączków, należy użyć mąki luksusowej, a do francuskich czy naleśników najlepiej zastosować mąkę wrocławską. Mąka tortowa zapewni puszystość biszkoptom, a poznańska elastyczność wszelkim kluskom, pierogom czy pizzy. Wszystkie gatunki mąki przed użyciem należy przesiać przez sito.