Makrela

Makrela to wędrowna ryba morska z rodziny makrelowatych. Należy do ryb tłustych. Poławiana jest u europejskich wybrzeży Atlantyku, ale występuje także w Bałtyku, Morzu Śródziemnym i Czarnym.Na polskim rynku najczęściej sięgamy po makrelę atlantycka, a w przemyśle spożywczym popularna jest makrela wędzona.

Mięso ma kolor kremowy z przerostami mięśni o ciemnym zabarwieniu. Zawiera białko, kwasy omega-3, witaminę A, B1, B2, B3, D i E oraz minerały takie jak: sód, potas, fosfor, magnez i żelazo. Ma działanie ochronne na serce i naczynia krwionośne, zwiększa ukrwienie organizmu, zmniejsza ciśnienie tętnicze, poprawia odporność organizmu, ma korzystny wpływ na skórę i zęby, wpływa na prawidłowe funkcjonowanie kości, zapobiega wystąpieniu przewlekłych stanów zapalnych oraz chorób autoimmunologicznych, zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych, cukrzycy oraz zespołu metabolicznego.

Ze względu na tendencje do kumulowania związków rtęci nie jest polecana dla kobiet w ciąży i karmiących. Zawarta w makreli histamina może powodować uczulenia, dlatego osoby z nietolerancją histaminy nie powinny jej spożywać.