Małże

Małże to mięczaki z charakterystyczną spłaszczoną dwuklapową muszla. Występują wyłącznie w środowisku wodnym, w rzekach i rowach oceanicznych, gdzie żywią się glonami. Miąższ jest miękki, a smak jest nieco słony. Są cennym źródłem łatwo przyswajalnego białka, są niskokaloryczne (100g gotowanych małży to 125kcal) i posiadają cenne składniki mineralne takie jak: jod, selen, fluor, żelazo, magnez, cynk i wapń.

Zawierają również witaminy A, D i witaminy z grupy B. Pomagają w produkcji hormonów tarczycy, mają korzystny wpływ na układ sercowo-naczyniowy, regulują pracę tętnic,działają antynowotworowo, poprawiają pamięć, koncentrację i sprawność fizyczną, wzmacniają mięśnie i koją nerwy, przyspieszają gojenie się ran oraz poprawiają wygląd skóry, włosów i paznokci. Małże są zalecane w profilaktyce miażdżycy, reumatoidalnego zapalenia stawów, astmy i alergii oraz dla osób z chorobami krążenia.

Osoby z nadciśnieniem powinny ograniczyć ich spożywanie, ponieważ są źródłem sodu. Nadają się zarówno do gotowania jak i pieczenia. Pysznie smakują z makaronem czy risotto, można też jeść je same. Należy jednak pamiętać, aby 8ch obróbka termiczna nie trwała dłużej niż 2 minuty.

Pomysł z czym przyrządzić małże: