Mangan

Mangan to pierwiastek, który w naturze występuje głównie w glebie, wodach powierzchniowych i w wodzie morskiej. Jest też pierwiastkiem fizjologicznie występującym w organizmie, niezbędnym do jego prawidłowego funkcjonowania.

Dobrym źródłem manganu są: orzechy laskowe, płatki owsiane, brązowy ryż, orzechy włoskie, migdały, nasiona słonecznika, ciecierzyca, orzechy arachidowe, kasze, gorzka czekolada, czarna herbata, a w mniejszej ilości także warzywa (szpinak, jarmuż, kalafior, buraki) i owoce ( ananas i morele). Mangan wspiera funkcjonowanie układu kostno-stawowego, zapobiega osteoporozie, chroni układ krążenia przed działaniem wolnych rodników, korzystnie wpływa na pracę serca, stan włosów i paznokci oraz wywiera duży wpływ na poziom libido i sprawność seksualną.

Niedobór manganu przyczynia się do: opóźnienia rozwoju fizycznego, dysfunkcji układu kostnego, pogorszenia słuchu, zmęczenia, niepłodności, suchej i popękanej skóry, przyspiesza rozwój osteoporozy, słabych paznokci i wypadania włosów. W przypadku nadmiaru może dojść do zaburzenia funkcjonowania wątroby i tarczycy, drżenia kończyn, trudności w chodzeniu oraz depresji.