Maślak to rodzaj grzybów należący do rodziny maślakowatych. Zwany borowikiem maślakiem, zółtakiem lub maślarzem. Słynie z delikatnego smaku i pięknego aromatu. Mają szerokie kapelusze, które z czasem stają się poduszkowate.
Jego wierzch jest pokryty lepką skórką i ma odcień brązowy, a spód przybiera charakterystyczną żółtą barwę. Miąższ jest soczysty o barwie białej, kremowej lub żółtej w zależności od wieku grzyba. Jest łagodny. Rośnie wyłącznie pod sosną, najczęściej 2 dość dużych skupiskach. Składa się przede wszystkim z wody. Niektóre gatunki są bogate w białko, kwasy fenolowe, oraz nienasycone kwasy tłuszczowe. Zawiera związki mineralne takie jak: cynk, jod, mangan, miedź, żelazo, potas i fosfor. Jest źródłem witaminy C i witamin z grupy B. Pomaga chronić układ sercowo-naczyniowy, wzmacnia ściany naczyń krwionośnych, zapobiega rozwoju chorób neurodegeberacyjnych oraz chroni przed rozwojem cukrzycy.
Przed spożyciem należy usunąć z kapeluszy skórki,ponieważ jest to fragment ciężkostrawny. Można go dusić, smażyć i gotować. Nadają się również na marynaty. Marynowane maślaki można wykorzystać jako dodatek do sosów, kanapek, sałatek i do dekoracji przystawek. Nie poleca się ich suszyć.