Melisa

Melisa, nazywana również cytrynowym zielem, to gatunek byliny z rodziny jasnotowatych. Pochodzi z rejonu Morza Śródziemnego. Rośnie dziko w Afryce Północnej, Europie Południowej i w Azji. Jest jedną z najpopularniejszych ziół w Polsce. Ma rozbudowaną łodygę pokrytą małymi włoskami.

Listki melisy mają kształt serca, a roztarte uwalniają intensywny i cytrynowy aromat. Zawiera liczne olejki eteryczne, garbniki, żywice, kwasy organiczne, beta karoten oraz witaminy C i E. Melisa działa uspokajająco, poprawia pracę jelit, wzmacnia odporność organizmu, łagodzi bóle głowy, pomaga na problemy trawienne, ma działanie moczopędne, obniża poziom cholesterolu we krwi oraz zapobiega miażdżycy. Może stanowić dodatek do sałatek, twarożków, zup, sosów, potraw mięsnych i rybnych.

Dodaje się ją także do różnych alkoholi, lemoniad lub owocowych sorbetów. Świeże liście można zamrozić w kostkach lodu, aby dodawać do schłodzonych napojów. Najczęściej stosuje się ją w postaci naparu z suszu, choć można go przygotować także na bazie świeżych liści.

Zobacz koniecznie: