Metaxa to grecki napój alkoholowy typu koniakowego, opracowany przez kupca Spirosa Metaxasa w 1888 roku. Metaxa jest odmianą destylatu z domieszką wina muskatowego. Pochodzi z wysp Samos i Lemnos. Wzbogaca się ją ekstraktem z ziół, m.in. anyżu; do wzbogacających składników należą też płatki róż.
Posiada bursztynową barwę. Cechą charakterystyczną są gwiazdki znajdujące się na etykiecie. Im większa liczba gwiazdek na butelce, tym mamy do czynienia z dłużej leżakowanym produktem. Po trzech latach leżakowania do butelek rozlewa się metaxę oznaczoną 3 gwiazdkami, po 5 latach trunek otrzymuje 5 gwiazdek, po 7 latach – 7 gwiazdek. Trunek leżakowany przez 20 lat nosi nazwę Metaxa Private Reserve i jest najbardziej poszukiwany przez znawców. Godłem wytwórni metaxy jest wojownik spod Salaminy.
Pije się ją samodzielnie lub w postaci drinków. Nierozcieńczoną metaxę powinno się podawać w koniakówkach i delektować się nią w temperaturze pokojowej, ale można dorzucić duże kostki lodu, by ją obniżyć. Metaxa to mocny i aromatyczny alkohol, który świetnie sprawdza się z lodem i owocami.