Miedź jest składnikiem mineralnym niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Znajduje się we wszystkich tkankach ciała. Miedź zwalcza bakterie, hamuje namnażanie się wolnych rodników, bierze udział w syntezie białek, zapewnia sprawną pracę serca, uczestniczy wraz z żelazem w transporcie tlenu do organizmu, bierze udział w produkcji czerwonych krwinek, wspomaga układ nerwowy i chroni odporność oraz zapobiega osteoporozie.
Znajduje się w produktach zbożowych, roślinach strączkowych i orzechach. Inne produkty które ją zawierają to ser żółty, wątróbka, ryby, skorupiaki, ziemniaki, pomidory, zielone warzywa liściaste, czosnek, grzyby, gorzkie kakao czy suszone owoce. Zbyt duża ilość miedzi wpływa niekorzystnie przede wszystkim na funkcjonowanie układu nerwowego.
Może powodować złe samopoczucie, lęki, smutek, zdenerwowanie, depresje lub prowadzić do zaburzeń świadomości i postrzegania. Niedobór miedzi natomiast prowadzi do kłopotów z koncentracją, obniża zdolność zapamiętywania, zmniejsza odporność, zaburza pracę serca oraz występuje częste drętwienie i mrowienie kończyn.